فهرست مطالب

فصلنامه بیهوشی و درد
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ابراهیم نوریان، احسان فخری میرزانق، امیرعلی جعفرنژادگرو* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

      کمردرد یک اختلال اسکلتی عضلانی با میزان شیوع سالانه 6/18 درصد می باشد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات توانبخشی با توپ مدیسین بال بتا بر هم انقابضی جهت دار و عمومی عضلات مفصل زانو در بیماران دارای عارضه کمردرد طی راه رفتن می باشد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود.  جامعه آماری پژوهش حاضر شامل بیماران کمردرد در دامنه سنی 20-30 سال شهرستان اردبیل در سال 1399 بود. شرکت کنندگانی که حاضر به همکاری در  این مطالعه شدند شامل تعداد 20 مرد دارای کمردرد بودند، که به صورت تصادفی در دو گروه تمرین و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 12 جلسه تمرینات تقویتی عضلات مرکزی بدن با توپ مدیسین بال بتا را انجام دادند. فعالیت عضلات متخب طی راه رفتن در دو گروه طی پیش و پس آزمون ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقادیر هم انقباضی عمومی طی فاز پاسخ بارگیری و میانه اتکا طی پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش پیدا کرده است. مقایسه جفتی نشان داد مقادیر هم انقباضی جهت دار عضلات باز کننده و خم کننده مفصل زانو طی فاز هل دادن طی پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش پیدا کرده است.

    نتیجه گیری

    تمرین درمانی با توپ مدیسین بال هم انقباضی عمومی و جهت دار عضلات مفصل زانو را در بیماران دارای عارضه کمردرد طی راه رفتن بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: هم انقباضی، کمردرد، مدیسین بال، توان بخشی، عضلات مفصل زانو
  • سید صدرالدین شجاع الدین*، امیر فسایی زاده، محمدرضا سیدی صفحات 12-28
    مقدمه

    در دو دهه اخیر شیوع گردن درد رو به افزایش بوده و در حال حاضر بعد از کمردرد، دومین اختلال اسکلتی عضلانی محسوب می شود.هدف کلی این تحقیق مقایسه تاثیر یک دوره تمرینات اصلاح پاسچر و قدرتی با تاکید بر پوزیشن سر و گردن بر درد، ناتوانی عضلات گردن و دامنه حرکتی مردان غیر فعال دارای گردن درد مزمن بوده است.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون بوده است. جامعه آماری را مردان غیر فعال دارای گردن درد مزمن شهر تهران تشکیل دادند که به روش نمونه گیری تصادفی 30 نفر از مردانی که در طول روز هیچ فعالیت ورزشی انجام نمی دهند (غیرفعال) و دارای گردن درد مزمن بودند انتخاب شدند. پس از انجام پیش آزمون افراد نمونه در سه گروه 10 نفره به طور تصادفی قرار گرفتند که به مدت 6 هفته تحت تمرینات قرار گرفتند. به منظور اندازه گیری متغیر های تحقیق از مقیاس درد VAS، شاخص ناتوانی رولند موریس و اندازه گیریحرکت فلکشن و اکستنشن گردنی فلکشن طرفی و روتیشن گردن) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS24 انجام شد.

    نتایج

    نتایج آزمون t نشان داد که تمرینات اصلاحی پاسچر و قدرتی تاثیر معناداری بر متغیرهای تحقیق داشته اند. علاوه بر این نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که بین گروه کنترل با دو گروه تمرینی در تمامی متغیرها تفاوت معناداری وجود دارد ولی بین دو گروه تمرینات اصلاحی پاسچر و اصلاحی قدرتی بر متغیر های مورد بررسی در این تحقیق از نظر آماری معنادار نشده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که انجام تمرینات ورزشی تاثیر معناداری بر کاهش عوارض مربوط به گردن درد مزمن در این تحقیق داشته است بنابراین می توان از تمرینات ورزشی به منظور بهبود وضعیت گردن درد در افراد دارای مشکل گردن درد استفاده نمود و از طرفی هزینه های درمانی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: گردن درد مزمن، تمرینات اصلاحی پاسچر، تمرینات اصلاحی قدرتی، مردان غیرفعال
  • ساناز یثربی نیا، داریوش شیخ زاده* صفحات 29-39
    مقدمه

    با توجه به اینکه عوارض اکستوباسیون در اطفال بسیار بیشتر و خطرناک تر از بزرگسالان می باشد و داده های جامع و کافی که بتوان بر اساس مطالعات انجام شده به آن استناد نمود، در دست نیست مطالعه حاضر با هدف  مقایسه عوارض راه هوایی به دنبال دو روش اکستوباسیون عمیق و بیدار در کودکان تحت بیهوشی عمومی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مروری سیتماتیک و متاآنالیز که بر اساس بیانیه PRISMA در طی سال 1401 انجام شد با جستجوی کلیدواژه های اکستوباسیون، عمیق، بیدار، بیهوشی، اطفال و عوارض در پایگاه های داده ای  MEDLINE، EMBASE، KoreaMed، ثبت مرکزی کارآزمایی های کنترل شده کاکرین، CINAH،Scopus  و Web of Science برای جستجوی مقالات انگلیسی و SID و Magiran برای جستجوی مقالات فارسی انجام شد و نتایج کلی گزارش شدند.

    نتایج

    11 کارآزمایی تصادفی شده با 1245 شرکت کننده در این مطالعه ارزیابی شدند، خطر عوارض کلی راه هوایی در گروه اکستوباسیون عمیق کمتر از گروه اکستوباسیون بیدار بود (56/0=OR- 96/0-33/0: CI95%-04/0=P)؛ همچنین سطح ناهمگنی مقالات در حد متوسطی قرار داشت (75%=I2).

    نتیجه گیری

    اکتوباسیون عمیق منجر به بروز کمتر عوارض راه هوایی در کودکان تحت بیهوشی عمومی می شود.

    کلیدواژگان: عوارض تنفسی، اکستوباسیون، عمیق، سبک، بیهوشی
  • احسان الوانی*، مسعود گلپایگانی، شهناز شهرجردی، سجاد برخوری مهنی صفحات 40-47
    مقدمه

    درد سیاتیک، یکی از هزینه برترین اختلالات برای جامعه از نظر کیفیت زندگی و ناتوانی است. هدف این پژوهش تاثیر تمرینات منتخب اصلاحی بر درد عصب سیاتیک ورزشکاران است.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این تحقیق را دانشجویان ورزشکار دانشگاه اراک با سابقه درد سیاتیک و دارای پرونده پزشکی به تعداد 30 نفر تشکیل دادند. افراد شرکت کننده در این تحقیق از بین دانشجویان مبتلا به درد سیاتیک انتخاب شدند که از طرف متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تایید و شرایط ورود به تحقیق را دارا بودند. و آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و تجربی (15 نفر) قرار گرفتند. افراد مبتلا به درد سیاتیک در دامنه سنی 18-30 سال بودند.

    یافته ها

    بر اساس نتایچ آزمون t مشخص شد که تمرینات اصلاحی منتخب منجر به کاهش شدت درد سیاتیک در گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل شد (p<0/05).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که تمرینات اصلاحی منتخب منجر به کاهش شدت درد در ورزشکاران مبتلا به درد سیاتیک می شود و از تمرینات اصلاحی می توان به عنوان یک پروتکل ساده و در دسترس برای درمان این درد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات منتخب اصلاحی، درد عصب سیاتیک، ورزشکاران
  • ترانه اشرفی مطلق، عبدالرسول دانشجو*، سید کاظم موسوی ساداتی صفحات 48-56
    مقدمه

    افزایش خستگی موجب بروز آسیب دیدگی می شود،هدف مقاله حاضر بررسی جا به جایی زاویه ای مفصل ران و زانو در دختران دارای عارضه پاتلافمورال بود. 

    روش شناسی: 

    30  نفر از دختران با میانگین (سن83/1 ±73/28 و قد 59/5±49/168و وزن  73/12±73/63) در دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل در این مطالعه شرکت کردند. آزمون ارزیابی جت به جایی زاویه ای زانو و ران از آزمودنی ها گرفته شد، سپس همراه با اعمال شیب های مختلف تردمیل این آزمون ها مجدد تکرار شد؛ که تست ها در وضعیت خنثی و در شیب مثبت و منفی 5 درجه موردبررسی قرار گرفت. از میانگین وانحراف استاندار برای توصیف اطلاعات واز آزمون شاپیروویک برای نرمال سنجی داده ها جهت مقایسه و بررسی متغیرها در دو گروه پژوهش از آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس مکرر در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد. 

    یافته ها:

     بر اساس آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس مکرر شیب های مختلف تردمیل بر میزان جا به جایی زاویه ای مفصل زانو و ران در دختران با درد پاتلافمورال تفاوت معناداری ندارد.

    نتیجه گیری

    به صورت کلی طبق مطالعات جاری افراد دچار درد پاتلافمورال دویدن و در شیب های زیاد و همچنین دویدن روی تردمیل و ایجاد زاویه شیب تردمیل در محدود منفی 5 درصد تا مثبت 5 درصد بر بهبود این عارضه تاثیری ندارد و در  ضمن توصیه نمی شود و با توجه به تحقیقات دختران با درد پاتلافمورال در حالت زاویه شیب بر تردمیل به حات دویدن قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پاتلافمورال، جا به جایی زاویه ای زانو، جا به جایی زاویه ای ران
  • مهدی جوانشیر، هادی اسمخانی اکبری نژاد*، معصومه روشنی گلنبر صفحات 57-71

    زمینه و هدف :

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با معنادرمانی بر فاجعه پنداری درد و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه مداخلهی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. 45 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند و از میان کلیه زنان ماستکتومی شده شهر تبریز در سال 1400 که مشغول گذراندن دوره پرتودرمانی خود بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه گواه، هر کدام 15 نفر قرار گرفتند. اعضای گروه های مداخله، درمان مختص خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته (2 ماه، هفته ای یک جلسه) دریافت کردند، و گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های 13 سوالی فاجعه پنداری درد سالیوان و همکاران و 36 سوالی کیفیت زندگی بودند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای فاجعه پنداری درد (97/4±00/40) و کیفیت زندگی (72/4±93/39)، در معنادرمانی برای فاجعه پنداری درد (31/4±07/39) و کیفیت زندگی (02/5±73/40)، و در گروه گواه برای فاجعه پنداری درد (29/4±47/39) و کیفیت زندگی (69/3±33/40) بود. هر دو درمان در مقایسه با گروه گواه، فاجعه پنداری درد و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان را در پس آزمون به ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر فاجعه پنداری درد و کیفیت زندگی ماندگار بود (001/0>p). تاثیر این دو درمان بر فاجعه پنداری درد و کیفیت زندگی در مراحل پس آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی موجب کاهش فاجعه پنداری درد و افزایش کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان شده اند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی، فاجعه پنداری درد، کیفیت زندگی، ماستکتومی
  • پویا درخشان*، صدیقه سواعدی، رضا فرهمندراد صفحات 72-82
    مقدمه

    بیهوشی به عنوان یک تخصص پزشکی در اوایل قرن بیستم آغاز شد و طی چند دهه اخیر پیشرفت های فراوانی داشته است. علم بیهوشی صرفا تلاش برای کاهش درد حین جراحی نیست و متخصصان بیهوشی در مراقبت های بعد از عمل ، مراقبت های ویژه ، بی دردی زایمان و کلینیک درد نقش بسیار مهمی دارند. با این حال عوام از پیشرفت های ایجاد شده در این رشته و نقش حیاتی متخصص بیهوشی کمتر آگاه شده اند. هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان شناخت بیماران کاندید عمل جراحی نسبت به تخصص بیهوشی و نقش های مختلف متخصص بیهوشی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1399-1400 است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نوعی مطالعه مقطعی بر روی بیماران کاندید اعمال جراحی غیراورژانس در بیمارستان های رسول اکرم (ص) و فیروزگر می باشد. در این مطالعه بیماران به روش غیر احتمالی ساده انتخاب شده و طی ویزیت های قبل از عمل جراحی تحت ارزیابی قرار میگرفتند. اطلاعات به دست امده در چک لیست های از پیش تهیه شده ثبت شد و سپس وارد نرم افزار SPSS V.22 گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت کاملا توصیفی است . سطح معناداری کمتر از 0.05  در نظر گرفته شد.

    نتایج

    تعداد 250 نفر بیمار متشکل از 124 نفر مرد (49.6%) و 125 نفر زن (50.4%) وارد این مطالعه شدند. 22% از بیماران در بخش بهداشت و درمان شاغل بودند و 22.8% از بیماران سابقه ی بیهوشی قبلی جهت عمل جراحی داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که 49.6%، 21.2% و 35.6% از بیماران از نقش متخصص بیهوشی در پروسه های پیش از جراحی، حین جراحی و بعد از جراحی آگاهی داشتند. به ترتیب، 18.8%، 13.2% و 20.8% از بیماران از نقش متخصص بیهوشی در کلینیک درد، بی دردی زایمان و بخش مراقبت های ویژه اطلاع داشتند. به طور کلی، بیشترین میزان آگاهی در افراد سنین 50-60 سال با تحصیلات دکتری و بالاتر و همچنین کسانی که سابقه قبلی بیهوشی داشتند، دیده میشد.

    بحث: 

    در مجموع، میزان آگاهی بیماران درباره تخصص بیهوشی و عملکردهای متفاوت متخصصین بیهوشی، در سطح پایین ارزیابی میشود که این میزان آگاهی در افراد با تحصیلات کمتر، پایین تر نیز هست. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پیشنهاد میشود، آموزش های مناسب در قالب بروشورهای بیمارستانی یا صداو سیما جهت ارتقا سطح آگاهی مردم نسبت به خدمات مختلف متخصصین بیهوشی و آشنایی بیشتر آن ها با تخصص بیهوشی جهت برخورداری آنها از خدمات بهداشتی درمانی مناسب انجام گیرد.

    کلیدواژگان: بیهوشی، متخصص بیهوشی، شناخت، بیهوشی عمومی
  • فلورا فروردین*، امیر لطافت کار، مهدی خالقی صفحات 83-94
    مقدمه و اهداف

    مکانیسم غیرطبیعی لگن و زانو اغلب در دوندگان با آسیب های ناشی از دویدن مشاهده می شود. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر بازخورد بیرونی کلامی بر درد و بیومکانیک حرکتی دوندگان تفریحی که آسیب های ناشی از دویدن دارند، پرداخته است.

    مواد و روش ها

    20 دونده ی تفریحی آسیب دیده زن و مرد در این تحقیق حضور داشتند. یک جلسه شامل پیش آزمون بود و در جلسه دوم پروتکل بازآموزی راه رفتن به همراه بازخورد شنیداری خارجی، در رابطه با هم ترازی لگن، در حین دویدن بر روی تردمیل به شرکت کنندگان ارایه شد. جلسه بعدی 24 ساعت پس از جلسه اول به عنوان جلسه ماندگاری اثر بود و شرکت کنندگان می بایست بدون دریافت هرگونه باز خورد روی تردمیل بدوند. متغیرهای مورد بررسی شامل درد و حداکثر اداکشن و چرخش داخلی ران، افت جانبی لگن و حداکثر ابداکشن زانو بود. داده ها با استفاده از روش آماری واریانس یک طرفه آنوا تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بهبود معناداری در فاکتور درد دیده شد (001/0<p). همچنین آزمودنی ها کاهش معناداری در حداکثر اداکشن و چرخش داخلی ران، افت جانبی لگن و حداکثر ابداکشن زانو را بین وضعیت پیش آزمون و بازآموزی گام برداری از خود نشان دادند (03/0<p). در 24 ساعت پس از بازآموزی، بیشتر تغییرات کینماتیکی حفظ نشدند و آزمودنی ها بین جلسه پیش آزمون و ماندگاری اثر پیشرفت معناداری را از خود نشان ندادند، بجز فاکتور درد که بصورت معناداری بهبود حفظ شد (04/0=p). اگر چه تغییرات بین وضعیت بازآموزی گام برداری و ماندگاری اثر عموما از لحاظ آماری معنادار نبودند اما در پارامتر افت جانبی لگن بطور معناداری افزایش یافته بود (03/0=p).

    نتیجه گیری

    در مجموع بنظر می رسد، پروتکل بازآموزی گام برداری در ترکیب با بازخورد شنیداری خارجی در بهبود الگوی راه رفتن و کاهش درد بلافاصله پس از آموزش موثر بود. اما، یادگیری حرکتی رخ نداده بود زیرا این پیشرفت در جلسه ماندگاری اثر حفظ نشده بود. نتایج نشان می دهد، افزایش جلسات بازآموزی ممکن است در یادگیری حرکتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: بازخورد شنیداری خارجی، بازآموزی گام برداری، مداخلات
  • سمیه داوری، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 95-110
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات پیلاتس و ثبات مرکزی بر دیاستازیس رکتی،درد، ناتوانی عملکردی و کیفیت زندگی مادران نخستزای مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصیمیباشد.

    روش مطالعه

    تعداد 20 نفر از مادران نخستزا بین سنین 20 تا 30 سال بر اساس معیارهای ورود وخروج از تحقیق وارد تحقیق شدند. در مرحله پیش آزمون، دیاستازیس رکتی، درد، ناتوانی عملکردیو کیفیت زندگی آزمودنیها به ترتیب به وسیله دستگاه سونوگرافی، مقیاس بصری VAS، پرسشنامه اوسوستری و پرسشنامه SF36 مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از آن آزمودنی های گروه های تمرینی،تمرینات مربوط به خود را به مدت 8 هفته به انجام رسانیدند. پس از پایان 8 هفته تمرینات، کلیه متغیرهای تحقیق، یک بار دیگر و در مرحله پسآزمون مورد بررسی قرار گرفت. از روش تحلیلواریانس دوراهه به منظور تجزیه و تحلیل آماری یافته های پژوهش در سطح معنیداری 05/0p استفاده شد.

    نتایج

    نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد که در هر دو گروه تمرینی، متغیرهایدیاستازیس رکتی، درد، ناتوانی عملکردی و کیفیت زندگی آزمودنیها در پسآزمون نسبت به پیش آزمون بهبود معنی داری پیدا کرده است (05/0≥p). همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد کهدر مرحله پسآزمون، بین میانگین متغیرهای مورد بررسی در بین دو گروه تمرینی تفاوت معنیداری وجود ندارد (05/0≤p).

    بحث: 

    تمرینات پیلاتس و ثبات مرکزی به دلیل تحریک انقباضات زیر بیشینه و مداوم و تصحیح الگوهای حرکتی، از طریق فراخوانی و افزایش قدرت و هماهنگی عضلات راست شکمی و ثباتدهندهمرکزی بدن، نقش قابل توجهی در بهبود دیاستازیس رکتی، درد، عملکرد و کیفیت زندگی مادران نخستزای مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی دارند.

    کلیدواژگان: پیلاتس، ثبات مرکزی، دیاستازیس رکتی، درد، ناتوانی عملکردی، نخست زا
  • لطیفه اهل سرمدی، ایلناز سجادیان*، بهناز انصاری صفحات 111-124
    زمینه و هدف

    درد مزمن یک تجربه روانشناختی پیچیده است که فشارهای عاطفی و روانی زیادی به همراه دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ادراک بیماری، باورهای کنترل درد، ناگویی هیجانی و خودکارآمدی درد با ناتوانی ناشی از سردرد در بیماران مبتلا به میگرن، انجام شد.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. بدین منظور از میان مبتلایان به سردرد میگرنی که در پاییز سال 1400به کلینیک های مغز و اعصاب شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، تعداد 220 نفر که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش، به پرسشنامه های ادراک بیماری، باورهای کنترل درد، ناگویی هیجانی تورنتو، خودکارآمدی درد و ناتوانی ناشی از سردرد، پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت. 

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که در حضور همه متغیرهای پیش بین و از بین این متغیرها، ناگویی هیجانی بیشترین توان پیش بینی ناتوانی ناشی از سردرد در مبتلایان به سردرد میگرنی را دارد و پس از آن خودکارآمدی درد، ناتوانی ناشی از سردرد در مبتلایان به سردرد میگرنی را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    ناتوانی ناشی از سردرد میگرنی که در بین مبتلایان به این نوع بیماری، به شدت دیده می شود تحت تاثیر متغیرهای روانشناختی متعددی قرار دارد بنابراین توجه بیشتر به سلامت روانشناختی بیماران در این خصوص پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری باورهای کنترل درد، ناگویی هیجانی، خودکارآمدی درد، ناتوانی ناشی از سردرد، سردرد میگرنی
  • فائزه ابراهیمی صدر، نسرین کاشفی مهر، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 125-140

    زمینه و هدف:

     هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان راه حل محور کوتاه مدت بر اضطراب درد و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سردرد مزمن بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را مردان مبتلا به سردرد مزمن شهر تبریز در سال 1400 تشکیل دادند. 45 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را به ترتیب در 8 و 6 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت کردند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای اضطراب درد (49/4±93/76) و کیفیت زندگی (85/3±40/40)، در درمان راه حل محور کوتاه مدت برای اضطراب درد (43/4±86/76) و کیفیت زندگی (79/4±33/39)، و در گروه کنترل برای اضطراب درد (14/4±27/78) و کیفیت زندگی (52/3±60/40) بود. هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، اضطراب درد و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سردرد مزمن را در پس آزمون به ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر اضطراب درد و کیفیت زندگی ماندگار بود (001/0>p). تاثیر این دو درمان بر اضطراب درد و کیفیت زندگی در مراحل پس آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که این دو درمان موجب کاهش اضطراب درد و افزایش کیفیت زندگی بیماران سردرد مزمن شده اند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان راه حل محور کوتاه مدت، اضطراب درد، کیفیت زندگی، سردرد مزمن
|
  • Ebrahim Norian, Ehsan Fakhri Mirzanag, Amirali Jafarnezhadgero* Pages 1-11
    Background and Objectives

    Low back pain is a musculoskeletal disorder with an annual prevalence of 18.6%. The aim of the present study was to evaluate the effect of rehabilitation with medicine ball on directed and general co-contraction of knee joint muscles in low back patients during walking,

    Materials and Methods

    The present study was a clinical trial. The statistical population of the present study included patients with low back pain in the age range of 20-30 years in Ardabil in 1399. Participants in the study included 20 men with low back pain, who were randomly assigned (names were placed in a bag and identified randomly and one among extracts and groups) in two The exercise group and the control group were divided. The training group performed 12 sessions of strengthening exercises of the central muscles of the body with the beta medicine ball. Selected muscle activity during walking was recorded in two groups during pre- and post-test

    Results

    Findings demonstrated that general contraction during loading and mid-stance phases increased significantly at post-test than that pre-test. Paired wise comparison demonstrated that directed flexor/extensor knee joint contraction during push off phase increased significantly.

    Conclusion

    Exercise therapy with medicine ball improved directed and general co-contraction of knee joint muscles in low back pain patients during walking.

    Keywords: co-contraction, Low back pain, Medcine ball, Exercise therapy, Knee muscles
  • Seyed Sadredin Shojaedin*, Amir Fasaizadeh, Mohammadreza Seyedi Pages 12-28
    Background and Objectives

    In the last two decades, the prevalence of neck pain has been increasing and now it is considered the second musculoskeletal disorder after back pain. The general purpose of this research is to compare the effect of a course of posture correction and strength exercises with emphasis on the head and neck position on Pain, weakness of neck muscles and range of motion of inactive men with chronic neck pain.

    Research method

    The current research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test Materials and Methods The statistical population was composed of inactive men with chronic neck pain in Tehran, who were selected by random sampling of 30 men who do not do any sports activities during the day (inactive) and have chronic neck pain. After the pre-test, the samples were randomly divided into three groups of 10 people who were trained for 6 weeks. In order to measure the research variables, VAS pain scale, Roland Morris disability index and neck flexion and extension (lateral flexion and neck rotation) were used. Data analysis was done using SPSS24 software.

    Results

    The results of the t-test showed that postural and strength correction exercises had a significant effect on the research variables. In addition, the results of the analysis of variance test showed that there is a significant difference between the control group and the two training groups in all variables, but between the two groups of postural correction and strength correction exercises on the variables examined in this research, it was not statistically significant.

    Conclusion

    The results of the research showed that doing sports exercises had a significant effect on reducing the complications related to chronic neck pain in this research, so it is possible to use sports exercises to improve the condition of neck pain in people with neck pain problems, and on the other hand, the cost reduced the treatment..

    Keywords: chronic neck pain, postural correction exercises, strength correction exercises, inactive men
  • Sanaz Yasrebinia, Daryoush Sheikhzadeh* Pages 29-39
    Introduction

    Considering that the complications of extubation in children are much more and more dangerous than in adults and there is no comprehensive and sufficient data that can be cited based on the studies conducted, the present study aims to compare airway complications Two methods of deep and awake extubation were performed in children under general anesthesia.

    Methods

    This systematic review and meta-analysis was conducted based on the PRISMA statement during 1401 by searching the keywords extubation, deep, awake, anesthesia, pediatrics and complications in the databases MEDLINE, EMBASE, KoreaMed, Central Registry of Controlled Trials. Cochrane, CINAH, Scopus and Web of Science were searched for English articles and SID and Magiran were searched for Farsi articles and the overall results were reported.

    Results

    11 randomized trials with 1245 participants were evaluated in this study, the risk of overall airway complications in the deep extubation group was lower than the awake extubation group (OR=0.56: 0.96-0.33: CI95%-04 /0=P); Also, the level of heterogeneity of the articles was moderate (I2=75%).

    Conclusion

    Deep extubation leads to less incidence of airway complications in children under general anesthesia.

    Keywords: respiratory complications, extubation, deep, light, anesthesia
  • Ehsan Alvani*, Masoud Golpayegani, Shahnaz Shahrjerdi, Sajjad Barkhori Mahny Pages 40-47
    Introduction

    Sciatica pain is one of the most costly disorders for society in terms of quality of life and disability. The purpose of this research is the effect of selected corrective exercises on the pain of the sciatic nerve of athletes.

    Materials and methods

    The statistical population of this research was made up of 30 athletic students of Arak University with a history of sciatica pain and medical records. The participants in this research were selected from students with sciatica pain who were approved by physical medicine and rehabilitation specialists and had the conditions to enter the research. And the subjects were randomly divided into two control (15 people) and experimental (15 people) groups. People with sciatica pain were in the age range of 18-30 years.

    Results

    Based on the results of the t-test, it was found that the selected corrective exercises led to a decrease in the intensity of sciatica pain in the training group compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that the selected corrective exercises lead to a reduction in the intensity of pain in athletes with sciatica pain, and corrective exercises can be used as a simple and accessible protocol for the treatment of this pain. .

    Keywords: selected corrective exercises, sciatic nerve pain, athletes
  • Abdolrasoul Daneshjoo*, Seyed Kazem Mousavi Sadati Pages 48-56
    Introduction

    Increased fatigue causes injuries, the purpose of this article was to investigate the angular displacement of the hip and knee joints in girls with patellofemoral syndrome.

    Materials and Methods

     Thirty girls with an average age (age 28.73±1.83, height 168.49±5.59, weight 63.73±12.73) participated in this study in two groups of 15, experimental and control. The jet evaluation test was taken from the subjects' knee and thigh angle, then these tests were repeated with the application of different inclines of the treadmill; that the tests were examined in a neutral position and in a positive and negative slope of 5 degrees. The mean and standard deviation were used to describe the data and the Shapirovik test was used for the normalization of the data to compare and examine the variables in the two research groups using independent t-test and repeated analysis of variance at a significance level of 0.05.

    Results

     Based on independent t-test and repeated analysis of variance, there is no significant difference between different treadmill slopes on the amount of angular displacement of knee and hip joints in girls with patellofemoral syndrome. (p<0.05)

    Conclusion

      In general, according to the current studies of people with patellofemoral syndrome, running on steep inclines, as well as running on a treadmill and making the incline angle of the treadmill within the limit of minus 5% to plus 5%, does not affect the improvement of this condition, and it is not recommended. And according to the research, girls with patellofemoral syndrome should be placed on the treadmill at an inclined angle to run.

    Keywords: patellofemoral syndrome, angular displacement of the knee, angular displacement of the thigh
  • Mehdi Javanshir, Hadi Smkhani Akbarinejhad*, Masoumeh Roshany Golanbar Pages 57-71
    Aims and background

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of acceptance & commitment therapy (ACT) with logotherapy (LT) on pain catastrophizing & quality of life in women with breast surgery experience.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with a pretest-posttest, controlled design with follow-up. The study population consisted of all women with breast cancer who were undergoing postmastectomy radiotherapy in Tabriz in 2022. In total, 45 women were selected by a purposive sampling method, and divided into three groups, 15 each. The ntervention groups received their respective treatments over 8 sessions of 1.5 hours. The control group did not receive any intervention. The research tools were the 13-question questionnaires of pain catastrophizing by Sullivan et al and the 36-question quality of life questionnaires. Data were analyzed with repeated measures analysis of variance.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of ACT for pain catastrophizing was (40/00±4/97) & for quality of life was (39/93±4/72); in LT for for pain catastrophizing was (39/07±4/31) & for quality of life was (40/73±5/02); and in the control group for pain catastrophizing was (39/47±4/29) & for quality of life was (40/33±3/69). Both treatments compared to the control group, reduced pain catastrophizing and increased quality of life of patients after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on pain catastrophizing and quality of life was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on pain catastrophizing and quality of life at posttest and follow-up was not different (p>0.05).

    Conclusion

    acceptance & commitment therapy & logotherapy  Reduces the pain catastrophizing and increases quality of life in women with breast surgery experience.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Logotherapy, Pain Catastrophizing, Quality of Life, Mastectomy
  • Pooya Derakhshan*, Sedigheh Savaedi, Reza Farahmandrad Pages 72-82
    Introduction

    Anesthesiology as a specialty has made a lot of progress during the last few decades. anesthesiology is not just an attempt to reduce pain during surgery, and anesthesiologists play a very important role in post-operative care, intensive care, labor analgesia, and pain clinics. However, studies have shown that most patients think that the anesthesiologist is the surgeon's assistant who puts the patient to sleep and wakes the patient up after the completion of the surgical procedure and they don't know about the comprehensive medical care that is provided before and after the surgery and even beyond that, that is provided by an anesthesiologist. The present study was conducted to evaluate patients who are candidates for surgery in relation to anesthesia and the different roles of anesthesiologists in the hospitals of Iran University of Medical Sciences in 1399-1400.

    Method and Materials:

    This study is a cross-sectional-descriptive survey on adult non-emergency surgery candidates in Rasool Akram and Firouzgar hospitals of Iran University of Medical Sciences. Data collection was done using a checklist that is provided to patients during the pre-surgery visit. Sampling in this research is done by a simple non-probability method.  The collected data are analyzed using SPSS statistical software.

    Results

    In this study, 250 patients were included in the study. Age group with most of the patients were between the ages 40 to 50. 49.6% of patients were men and 50.4% were women. most of the participants had bachelor's and master's degrees, which constituted 38.8% of the patients, and 22% of the participants in this study worked in the healthcare sector. the patients of this study were divided into three groups living in the village, city, and metropolis, which included 18%, 35.2%, and 46.8%, respectively. 22.8% mentioned a previous history of surgery or anesthesia. In this study, 49.6%, 21.2%, and 35.6% were aware of the role of the anesthesiologist in pre-surgery, during surgery, and post-surgery procedures, respectively. Also, only 18.8% had sufficient information about the anesthesiologist's role in pain clinics, 13.2% of the anesthesiologist's role in labor analgesia, and 20.8% of the role of the anesthesiologist in the intensive care unit. In this study, the highest level of awareness of anesthesiology and the role of anesthesiologists was seen in the group with doctoral education and above. Also, the highest level of awareness was in the age group of 50 to 60 years. The level of knowledge about the role of anesthesiologists was higher in people who had a history of anesthesia than in people without a history of anesthesia

    Conclusion

    According to the results of our study, the level of awareness of patients who are candidates for surgery regarding the role of anesthesiologists in their treatment process and the general awareness of these patients to the different roles of anesthesiologists is low. Also, our study showed that people with older age and more education have more knowledge about anesthesia and anesthesiologist's roles in the hospital and in treating patients. However, planning to educate people to make them aware of the abilities of anesthesiologists can help in receiving appropriate healthcare services.

    Keywords: knowledge, anesthesiology, surgery, general anesthesia
  • Flora Farvardin*, Amir Letafatkar, Mahdi Khaleghi Pages 83-94
    Aims and background

    Abnormal hip and knee mechanics are often implicated in runners with history of injury. We considered evaluating a simple gait-retraining protocol, using auditory-external feedback, in runners with running-related injuries and abnormal hip and knee mechanics. The effect of using external-feedback may have been more profound if the content of instruction had been relevant to mechanics. Therefore, the present study examined the effect of auditory-external feedback on the mechanics and pain of recreational runners who have running-related injuries.

    Method

    Twenty injured recreational runners’ participants in this study. One session was for pre-test and the next session was for auditory-external feedback on their pelvic alignment during running gait, which was provided to the subjects as they ran on a treadmill. 24 hours after the training session participants had to retry the test without feedback as the retention session. Variable of interest included pain, peak hip adduction, hip internal rotation, contralateral pelvic drop, and knee abduction. Hip and knee mechanics were assessed both pre- and post-retraining, and analyses were repeated at the retention session. Data were analyzed via one-way ANOVA.

    Results

    Subjects reduced significantly peak hip adduction and internal rotation, contralateral pelvic drop, and knee abduction during running pre-test and post-retraining (p <.03). There were also significant improvements in pain(P<0.001). At 24 hours post-retraining, most mechanics were not maintained and subjects don’t have a significant improvement between pre-test and retention session except for pain, which was maintained in retention session(p=0.04). Although not statically significant, all data were reported increased following the retention, except contralateral pelvic drop (p=.03).

    Conclusion

    Auditory -external feedback was effective in improving pain and the mechanics of gait patterns immediately after being instructed. But motor learning had not occurred because this improvement had not been maintained, although the result suggests that increasing intervention sessions might be effective.

    Keywords: Auditory external instruction, Gait-retraining, Intervention
  • Somayeh Davari, Tahereh Bagherpoor*, Nematollah Nemati Pages 95-110
    Introduction

    Aim of the present study was to compare the effect of pilates and corestability exercises on diastasis recti, pain, functional disability and quality of life ofprimiparous mothers with nonspecific low back pain.

    Methodology

    A total of 20 primiparous mothers between the ages of 20 and 30were included in the study based on inclusion and exclusion criteria. At the pre-teststage, subject's diastasis recti, pain, functional disability and quality of life wereassessed by ultrasound device, VAS visual scale, Oswestery questionnaire andSF36 questionnaire, respectively. Subjects in exercise groups then performed theirrespective exercises for 8 weeks. At the end of 8 weeks, all study variables wereexamined again in the post-test stage. Two-way analysis of variance was used tostatistically analyze the research findings at a significance level of P≤0.05.

    Findings

    The results of two-way analysis of variance showed that in both traininggroups, the variables of diastasis recti, pain, functional disability and quality of life ofthe subjects in the post-test improved significantly compared to the pre-test. Also,the results of two-way analysis of variance showed that in the post-test stage, thereis no significant difference between the mean of the studied variables between thetwo training groups.

    Discussion

    Pilates and core stability exercises due to ongoing stimulation of sub-maximal contractions and correction of movement patterns by invoking andincreasing the strength and coordination of the body's core stabilizer muscles, playsa significant role in improving diastasis recti, pain, function and quality of life inprimiparous mothers with nonspecific low back pain.

    Keywords: Core stability- Pilates- diastasis recti- Pain- Functional disability- Primiparous
  • Latifeh Ahlsarmadi, Ilnaz Sajjadian*, Behnaz Ansari Pages 111-124
    Background and purpose

    Chronic pain is a complex psychological experience that brings a lot of emotional and psychological pressure. This research was conducted with the aim of investigating the relationship between disease perception, pain control beliefs, emotional ataxia, and pain self-efficacy with headache-related disability in migraine patients. 

    Materials and methods

    The research method was a correlational description. For this purpose, 220 people who met the criteria for entering the study were selected from among the migraine headache sufferers who visited the neurology clinics of Isfahan city in the fall of 1400 through available sampling. The participants in the research responded to the questionnaires of illness perception, pain control beliefs, Toronto ataxia, pain self-efficacy and headache disability. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficients and stepwise regression analysis.

    Findings

    The results of the stepwise regression analysis showed that in the presence of all predictor variables and among these variables, alexia has the highest ability to predict disability caused by headache in migraine headache sufferers, followed by pain self-efficacy, disability caused by It predicts migraine in headache sufferers.

    Conclusion

    The disability caused by migraine headache, which is highly seen among the sufferers of this type of disease, is influenced by many psychological variables, so it is suggested to pay more attention to the psychological health of patients in this regard.

    Keywords: disease perception, pain control beliefs, emotional dyslexia, pain self-efficacy, disability caused by headache, migraine headache
  • Faezeh Ebrahimisadr, Nasrin Kashefimehr, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 125-140
    Aims and background

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) with short-term solution-focused therapy (SSFT) on pain anxiety  & quality of life in patients with chronic headache.

    Materials and Methods

    This was a semi-experimental study with a pretest-posttest, controlled design with follow-up. The statistical population of the study consisted of men suffering from chronic headache in Tabriz city in 202245 people were selected using the purposeful sampling method, and were randomly divided into three groups. The experimental groups received the treatment specific to their group in 8 and 6 1.5 hour sessions, respectively, but the control group received no treatment. Data were analyzed with repeated measures analysis of variance.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of MBCT for pain anxiety  was (76/93±4/49) & for quality of life was (40/40±3/85); in SSFT for for pain anxiety  was (76/87±4/43) & for quality of life was (39/33±4/79); and in the control group for pain anxiety  was (78/27±4/14) & for quality of life was (40/60±3/52). Both treatments compared to the control group, reduced pain anxiety  and increased quality of life of patients after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on pain anxiety  and quality of life was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on pain anxiety  and quality of life at posttest and follow-up was not different (p>0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that these two treatments have reduced pain anxiety and increased the quality of life of chronic headache patients.

    Keywords: Mindfulness-based Cognitive Therapy, Short-term Solution-focused Therapy, Pain Anxiety, Quality of Life, Chronic Headache